Amenajarea unei bucatarii mici este intotdeauna o provocare, indiferent daca este vorba despre spatiu insuficient sau despre modul in care aceasta este configurata. Daca ai in calcul o amenajare de bucatarie mica si ingusta, ori a uneia de forma dreptunghiulara la apartament sau bloc, iti venim in ajutor cu cateva idei si solutii pentru alegerea si dispunerea mobilierului, dar si pentru optimizarea spatiului pe care il ai la dispozitie. Citeste mai multe in randurile de mai jos! 

Cuprins: 

  • Amenajarea unei bucatarii mici cu living open space
  • Opteaza pentru o abordare minimalista a bucatariei mici sau inguste
  • Foloseste spatiul de depozitare verticala 
  • Creeaza un flux optim de circulatie in bucataria de mici dimensiuni
  • Foloseste electrocasnice incorporate in mobilier
bucatarii mici

Amenajarea unei bucatarii mici cu living open space 

Intr-o bucatarie mica, cea mai mare provocare este sa amenajezi totul astfel incat sa te bucuri de un spatiu organizat, functional, dar in acelasi timp armonios din punct de vedere estetic. Acesta trebuie sa fie, in fond, un loc unde sa iti incepi cu placere ziua savurand cafeaua proaspata, sau sa o inchei cu un pahar de vin bun, alaturi de cei dragi!

O solutie care contribuie la o buna organizare si la optimizarea spatiului si a fluxului de lucru in bucataria ingusta sau de mici dimensiuni este sa optezi, inca de la inceputul proiectarii acesteia, pentru un concept in plan deschis. O amenajare de tip open space este ideala pentru o bucatarie moderna, indiferenta daca aceasta este la casa sau bloc, ori are o forma dreptunghiulara sau ingusta. 

Intr-un astfel de spatiu vei putea integra cu usurinta mobilier de bucatarie fie in culori deschise, care amplifica senzatia de spatiu, fie in tonuri mai inchise, care adauga un plus de profunzime si rafinament. Este important sa masori cu atentie suprafata de care dispui, pentru a putea integra atat o masa de living, cat si un set de scaune practice si elegante.

Opteaza pentru o abordare minimalista a bucatariei mici sau inguste 

 Daca forma bucatariei este lunga si ingusta, este important sa te rezumi la piesele de mobila strict necesare, dar care sa ofere un maximum de eficienta. O abordare minimalista atat din punct de vedere al organizarii cat si a alegerii pieselor de mobilier, este cea mai potrivita in acest caz.

Poti sa optezi, de pilda, pentru o insula de bucatarie, in locul unei mese traditionale, deoarece ea va aduce nota de modernitate pe care o doresti. La fel de potrivita este si o tablie de bar de-a lungul peretelui celui mai lung, la care sa atasezi scaune de bar inalte si practice, cu picioare subtiri, in locul unor scaune clasice. 

Daca mobila este in culori deschise, naturale – care sunt recomandate -, poti sa inserezi o pata de culoare cu ajutorul unor scaune elegante inguste din catifea sau lemn prelucrat. Intr-o amenajare de tip minimalist, totul trebuie sa fie simplu si functional, fara ornamentatii in exces, pastrand insa nota de rafinament dorita. 

Foloseste eficient spatiul de depozitare verticala 

Spatiul de depozitare vertical este deseori neglijat, mai ales in cazul unor suprafete inguste sau de dimensiuni mici. Pentru a avea o bucatarie organizata eficient si ergonomic, dar in acelasi timp deosebit de eleganta, poti integra dulapuri de bucatarie inguste si inalte. 

Daca ai optat, de la inceput, pentru dulapuri sau comode de dimensiune joasa, doua sau trei etajere in nuante deschise, in tonuri natur, vor face ca spatiul sa para mai deschis si mai aerisit. In schimb, daca preferi corpuri suspendate, este important sa le asezi la o inaltime optima din punct de vedere vizual, pentru a nu parea supra ori sub-dimensionate in raport cu suprafata pe care o ai la dispozitie. 

Paleta cromatica poate fi si in acest caz cat mai naturala, pentru a reflecta lumina naturala sau pentru a amplifica senzatia de spatiu din bucatarie. 

Creeaza un flux optim de circulatie in bucataria de mici dimensiuni 

O planificare optima te ajuta, inca de la inceput, sa ai parte de o bucatarie practica si functionala. Acest lucru se refera nu doar felul in care este pozitionat mobilierul, ci si la modul in care poti crea un flux optim de circulatie si de lucru. 

Din acest motiv, sunt utile piesele cu design minimalist, ori cele care pot fi integrate sub mobilier sau pot fi transformate in functie de necesitati, sunt cele mai indicate. De pilda, o masa de bucatarie rabatabila, cu scaune care pot fi integrate usor dedesubt si mutate la nevoie, este o solutie practica de design. Alte idei pe care le poti utiliza este sa amplasezi tot mobilierul de-a lungul unui singur perete, iar astfel acesta nu va parea disproportionat in raport cu spatiul. 

 Nu uita sa creezi un flux optim de lucru, adica sa existe o distanta ideala intre  chiuveta, frigider si aragaz, pentru a-ti permite sa lucrezi si sa te misti cu usurinta. 

Apeleaza la electrocasnice incorporate in mobilier 

Intr-o bucatarie mica, unde fiecare centimetru conteaza, sunt de folos cateva trucuri care te vor ajuta sa amplifici senzatia de spatiu. In afara de utilizarea unui mobilier minimalist, in culori elegante si neutre, un alt sfat util este sa apelezi la electrocasnice incorporate in mobila. Acestea au avantajul ca pot fi alese exact dupa dimensiunile dorite, pentru a se integra perfect si a adauga o coerenta stilistica intregii incaperi.

Pentru a facilita accesul la vase si ustensile, sertarele cu glisare sunt o optiune excelenta pe care poti integra aici. In plus, electrocasnicele moderne  de dimensiuni mari pe care le lasi in exterior, cum ar fi un frigider de pilda, pot fi alese in nuante metalice subtile de gri mat. Acestea ajuta la amplificarea luminii naturale, iar astfel, intreg spatiul va fi unul care emana rafinament, eleganta si curatenie in permanenta! Va fi cu siguranta un loc in care toti cei dragi ai casei vor putea petrece timpul cu placere! 

Asadar, iata care sunt o parte dintre elementele esentiale pe care sa le ai in vedere atunci cand amenajezi o bucatarie de mici dimensiuni, fie ca aceasta este intr-un apartament de bloc, ori la o casa nou construita. Apeleaza la ideile de organizare de mai sus si descopera pe site-ul Aosom.ro toate solutiile care te pot ajuta sa creezi bucataria ideala pentru tine! 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *