In cautarea unui design modern si eficient pentru bucataria ta? Descopera mai jos idei practice pentru un spatiu de gatit modern! Afla mai multe despre beneficiile, dar si provocarile de amenajare a unei bucatarii open space, dar si solutii ingenioase pentru amenajarea unei bucatarii mici in plan deschis. Fie ca optezi pentru integrarea cu livingul sau cu holul, fie ca amenajezi un astfel de spatiu intr-un apartament sau intr-o casa, solutiile sunt nenumarate si pot fi adaptate pentru bucatarii de orice dimensiune!
Amenajarea unei bucatarii open space – beneficii si provocari
O bucatarie open space poate oferi un spatiu de locuit mai mare, mai deschis si mai modern. Datorita lipsei peretilor vei beneficia de o mai mare deschidere, iar acest tip de configuratie faciliteaza comunicarea si interactivitatea in familie. Un alt motiv pentru care oamenii aleg o bucatarie open space este posibilitatea de a supraveghea copiii in timp ce gatesc, ceea ce poate fi important pentru familiile cu copii mici.
Cu toate beneficiile pe care le ofera, amenajarea unei bucatarii open space vine cu o serie de provocari. Lipsa intimitatii poate fi o problema pentru cei care prefera sa gateasca in liniste, iar nivelul crescut de zgomot si mirosurile care pot patrunde in restul casei pot fi deranjante pentru ceilalti membri ai familiei. In acelasi timp, este mai dificil sa ascunzi dezordinea de pe mobila dintr-o bucatarie deschisa, deoarece nu exista usi care sa blocheze vederea!
Totusi, exista solutii pentru aceste provocari. Una dintre acestea este instalarea unui sistem de ventilatie eficient, care poate elimina mirosurile. In plus, exista numeroase solutii inteligente de depozitare care pot ajuta la ascunderea dezordinii, precum dulapuri cu usi glisante sau sertare ascunse.
Cum sa integrezi bucataria cu livingul intr-un concept open space?
Integrarea bucatariei cu livingul intr-un concept open space este o tendinta din ce in ce mai populara de design interior. Desi aceste doua spatii sunt unite, este important sa existe totusi o anumita delimitare intre ele. Poti realiza acest lucru prin folosirea de elemente care pot separa eficient zonele, cum ar fi o insula de bucatarie, o masa de bar sau o canapea orientata spre living.
Pentru optimizarea spatiului alege mobila functionala, care sa ocupe cat mai putin loc. Poti opta, de exemplu, pentru un set de mese si scaune de bucatarie compacte sau o bancheta cu loc de depozitare incorporat. De asemenea, mentine un mediu aerisit si evita aglomeratia, prin organizarea eficienta a lucrurilor din dining si bucatarie.
Culorile deschise, precum alb, gri sau bej, vor da un aspect aerat, modern, iar materialele naturale precum lemnul sau piatra pot adauga un plus de stil si eleganta. Poti insera, de pilda, un blat de lucru din lemn masiv sau poti decora un perete din living in tonuri deschise, iar acestea vor deveni puncte de focalizare in amenajare. Vei obtine, astfel, un spatiu modern, ideal pentru gatit, relaxare si socializare.
Cum amenajezi o bucatarie open space intr-un apartament mic?
Pentru amenajarea unei bucatarii open space intr-un spatiu mic, asa cum este cel al unui apartament, cel mai potrivit este sa optezi pentru mobilier multifunctional, iar astfel vei optimiza semnificativ spatiul. De exemplu, mesele de bucatarie si scaunele pliabile sau extensibile iti vor permite sa beneficiezi la maximum de suprafata disponibila.
In plus, montarea rafturilor sau dulapurilor pe pereti sau sub tavan va oferi loc de depozitare suplimentar si va transforma aceste zone de obicei nefolosite, in locuri utile de stocare! Iluminatul orientat catre anumite zone, cum ar fi cel de sub dulapuri, iti va oferi o vizibilitate mai buna in timpul pregatirii mesei si te va ajuta sa economisesti loc util pe blat.
Amenajarea zonei de gatit aproape de sursa de apa si a celei de depozitare aproape de frigider va facilita procesul de gatit si de depozitare a alimentelor. Distanta ideala intre principalele puncte de lucru (frigider, chiuveta, aragaz) ar trebui sa fie intre 1.2 si 2.7 metri. Nu ingreuna insa locul de circulat cu prea mult mobilier si decoratiuni! Foloseste o schema de culori armonioase, materiale si finisaje moderne, cu aspect aerisit, cromat, care reflecta lumina, iar astfel, poti obtine un loc placut si primitor.
Cum sa amenajezi o bucatarie open space cu hol?
Un aspect esential in amenajarea unei bucatarii open space cu hol este continuitatea si coerenta in design. Pentru a crea un flux natural intre bucatarie si hol, este indicat sa existe un stil coerent. Poti realiza acest lucru prin utilizarea acelorasi materiale, culori si elemente decorative in ambele spatii.
Ai in vedere si modul in care poti utiliza favorabil lumina naturala si cea artificiala, pentru a crea un mediu primitor si confortabil. Foloseste mobilier multifunctional, cum ar fi insulele pe care le poti folosi si ca zonee de luat masa, iar astfel vei putea sa optimizezi din plin spatiul.
Pentru a mentine un aspect ordonat si funcțional, este important sa stabilesti zone distincte pentru gatit, luat masa si relaxare. Poti delimita vizual aceste zone prin utilizarea de diferite tipuri de corpuri de iluminat, covoare sau a elemente decorative.
Amenajarea bucatariei open space – inspiratie pentru un spatiu modern
Amenajarea unei bucatarii in stil open space poate fi o provocare, dar si o oportunitate de a crea un spatiu functional, modern si plin de personalitate. Unul dintre elementele cheie in acest proces este utilizarea culorilor si a luminii. Alegerea unei palete de culori care sa uneasca bucataria cu livingul, precum si o iluminare adecvata, poate crea o atmosfera placuta si primitoare.
Mobilierul ar trebui sa fie ales in functie de nevoile specifice ale familiei tale, dar si in functie de stilul de design dorit. Aceasta inseamna ca, in functie de spatiu, ar trebui sa optezi pentru piese de mobilier care sunt atat practice, cat si estetice, si care se integreaza bine in designul general al spatiului.
Decoratiunile precum tablouri, plante sau covoare, care sa reflecte gusturile tale, pot adauga personalitate spatiului. Prin combinarea acestora, poti crea un spatiu care este atat functional, cat si placut din punct de vedere estetic!