Avem cultul gastronomic si in egala masura din a servi masa cream un ritual. Uneori acestea sunt singurele momente cand se aduna toata familia. Asadar merita sa acordam ceva mai multa atentie cand vine vorba si de locul perfect de luat masa. Adica acel loc intim si primitor, de dining. Cum sa creati aceasta atmosfera si cum sa amenajati zona, aflati in randurile ce urmeaza.
Zona de dining – mai intai, unde sa fie?
Daca nu sunteti conditionati de mobilierul deja existent si de alte detalii de decor zona de luat masa poate fi chiar intr-o incapere separata de dormitoare, living si bucatarie. O alta varianta destul de des intalnita este cea de configurare open space, ceea ce va permite un mix cu zona unde este televizorul spre exemplu.
Nu acelasi lucru il putem spune despre cei care locuiesc in apartamente. Ceva mai compacte, spatiile din apartamente obliga adesea la un compromis. Asadar zona de luat masa devine una cu bucataria, unde putine lucruri vor fi amenajate sau in living. Oricum ar fi, nu este imposibil sa rezervati un colt al casei pentru asta.
Masa de dining si cum sa o puneti in evidenta cu un covor sofisticat
Unul din sfaturile pretioase pe care designerii de interioare le ofera tine de cum sa puneti in evidenta masa de dining – de altfel aceasta este element vedeta in aceasta poveste. Ancorati vizual cu un covor sofisticat. Pe langa faptul ca un covor poate delimita si spatiul aferent, da senzatia ca decorul este complet, va pune accent si asupra mesei.
Nu este prea complicat de ales nici setul de masa cu scaune, mai ales ca recomandarea este ca acesta sa se confunde cromatic cu nuanta parchetului. Cat despre covor, este de preferat ca acesta sa fie intr-o nuanta contrastanta, dar in armonie cu decorul, iar ca dimensiune sa acopere toata zona mesei si a scaunelor.
Delimitari estetice
Pentru cei care din ratiuni ce tin de arhitectura locului si de cat de spatios este sau nu apartamentul/casa nu pot amenaja altfel zona de dining, delimitarea poate fi facuta astfel: cu un corp de rafturi. Spre exemplu cele in trepte. este delimitarea care totusi nu indrageste vizual, lasa lumina sa patrunda, nu creeaza spatii intunecate, un soi de mix cu ce presupune open space intre bucatarii si livinguri spre exemplu.
La fel de bine pot fi optiuni un perete despartitor sau un paravan. Cei care au casa compacta pot opta pentru inlocuirea usii clasice cu una ce se gliseaza. Astfel este salvat din spatiul necesar pentru deschiderea in sine a usii.
De nelipsit este si bufetul
Cand ne gandim la zona de dining avem automat in minte acea masa generoasa, cu cel putin 6 locuri. Alaturi de aceasta ne si imaginam setul de scaune, confortabile, deci de preferat cu sezut si spatare moi. Nu este de ajuns. Specialistii in amenajari recomanda de asemenea prezenta unei alte piese de mobilier si anume a unui bufet.
Daca spatiul nu este unul suficient de generos, desigur, nu aglomerati. Mai degraba optati pentru un carucior de bucatarie, unde sa aveti la indemana cele necesare pentru a servi. Ramane in bucatarie, unde va fi la fel de util zi de zi, insa in zona de dining va scuteste de cateva drumuri si de ridicatul de la masa.
Este optional, mai ales daca amenajezi un loc de luat masa intr-un living de dimensiuni mici. Dar in spatiile generoase, bufetul de dining este un adaos rafinat. Alege-l in functie de stilul amenajarii diningului si depoziteaza in el vesela din portelan, tacamurile si numeroasele fete de masa si accesorii pentru servirea mesei, ca sa-ti fie la indemana cand vin invitatii.
Nota de final
De ce atat de multa planificare? Pentru ca orice masa este moment oportun sa ne adunam cu cei dragi. Mancam in tihna, ne cream traditii in familie, ne bucuram si de masa in sine. Mancatul nu este doar de necesitate, poate fi o placere. Asadar, este vorba de calitatea vietii si de rasfatul de care sunteti dispusi sa vi-l oferiti.
La Aosom veti gasi solutii despre cum sa amenajati zona de dining, indiferent ca aceasta este intr-o casa sau intr-un apartament.