Exista un gratar perfect? De fiecare data cand iti chemi prietenii la masa si decideti sa savurati impreuna legume la gratar si alte preparate iti aduci aminte ca ti-ar fi placut sa ai la indemana un alt tip de gratar? Haide sa vedem in randurile ce urmeaza cum sa alegi corect si sa utilizezi corect un gratar!
Alege-l corect si bucura-te de timp redus pentru prepararea mancarurilor favorite
Exista acel gratar perfect pentru fiecare, in functie de ce anume adora sa serveasca mai des si in functie de unde si cum gateste. Asadar, tine cont de:
- Gratar cu lemne, carbune sau cel electric?
Unii ar spune ca nimic nu se compara cu mancarea preparata pe gratarul incins cu lemne sau carbune si stropit din plin cu tot felul de arome. Adevarul este ca exista o diferenta de gust, aroma aceea delicioasa de fum o vei obtine doar gratarul alimentat de arderea carbunilor. Este ceva mai multa munca manuala, dar merita.
Pentru cei care nu pun neaparat accent pe asta si isi doresc doar o alternativa de gatit la cuptor si la plita, pot alege mai degraba gratarul electric sau cel alimentat de gaz. O simpla apasare de buton si ai gratarul incins, te scutesti de efortul de a face focul uniform.
- Suport si accesorii
Poate ca la fel de importante sunt si accesoriile, pe acelasi principiu ca intodeauna conteaza detaliile. Daca iti doresti un gratar portabil sau in orice caz unul versatil alege pe cel cu roti. Il vei muta usor, oriunde ai nevoie, fie de la umbra la soare sau invers, fie de langa gard mai aproape de bucataria de vara.
Unele modele de gratare au si laterale, blat disponibil sa folosesti diverse accesorii sau sa poti manevra carnea fara sa te deplasezi de langa gratar.
- De interior sau exterior
Daca esti genul de persoana care adora drumetiile si ideea de gratar este mai degraba despre asigurarea necesarului de hrana cand esti pe munte spre exemplu, gratarul cu carbuni este perfect. Conteaza insa sa fie unul de dimensiuni generoase, sa ai gratarul in sine extins incat sa gatesti rapid, cat mai multe alimente.
Exista si varianta celor compacte, cele mici, de gradina, gratar cu vatrai – exclusiv pentru exterior, insa nu este portabil deci doar acasa il vei folosi.
- Cu capac sau fara
De preferat sa aiba si capac. In acest fel nu va conta daca bate vantul sau nu, daca este soare sau chiar a inceput sa ploua, capacul protejeaza foarte bine.
Destul de mult probabil ca si pretul va fi un aspect ce influenteaza decizia finala. Daca esti acel prieten ospitalier, care isi cheama adesea prietenii la masa si adora sa faca legume si carne la gratar, te vei plia pe cele complexe, cu siguranta! Alege tinand cont de cat de usor il vei folosi si cat de repede vei obtine preparatele dorite.
Cum sa folosesti corect un gratar!
Sa ai succes in ceea ce priveste organizarea unei mese festive sau pur si simplu sa pregatesti ca la carte burgeri pentru tine si cei dragi tie sau pentru familia ta inseamna sa te pricepi cat de cat, sa ai un gratar bun la indemana. Si nu doar atat! Sa utilizezi corect gratarul ales este la fel de important.
Tine cont de toate instructiunile pe care producatorul le mentioneaza in cartea tehnica a produsului. Iata si cateva tips and tricks pentru ca sa ti se duca vorba ca esti cel care face gratar bun!
- Exista o ordine de respectat in privinta asezarii carnii pe gratar. Mai intai carnea mai putin procesata, fie ea cotlet sau ceafa, mai apoi carnea procesata precum frigaruii sau micii ori carnatii. In cele din urma aseaza legumele si pestele, daca este cazul.
- Temperatura optima pentru ca legumele si carnea sa se gateasca este variabila. Carnea spre exemplu, trebuie sa aiba in interior 60-75 grade.
- Un truc simplu sa iti dai seama cand s-au incins destul de tare carbunii este sa tii mana deasupra gratarului. Daca reusesti sa o tii mai mult de 6 secunde, caldura este slaba, la mai putin de 4 secunde este medie, foarte fierbinte daca 2 secunde si simti ca iti ia mana foc.
- Sa pui pur si simplu carbuni pe gratar nu este de ajuns. Mai intai arzi aschii de lemn si dupa ce acestea ard pune carbunii peste.
Intretinerea unui gratar
Gratarele au nevoie de putina ingrijire si intretinere. Cu toate acestea, daca doresti ca acestea sa fie intr-o stare buna mai mult timp, iti oferim cateva sfaturi:
- Pastreaza-l curat și uscat, astfel incat smaltul sa nu fie deteriorat.
- Verifica periodic suruburile si elementele de fixare pentru a te asigura ce acestea raman stranse in mod corespunzator.
- Verifica daca finisajul este inca in stare perfecta.
- Daca este un gratar cu gaz, verifica starea tuburilor de cauciuc și a arzatoarelor. Schimba-le daca au crapat.
- Vezi daca ustensilele cu care le utilizezi de obicei sunt in stare buna. In cazul in care prezinta urme de rugina, este mai bine sa le schimbi.
- Daca nu ai de gand sa folosesti gratarul un timp mai indelungat, poti sa utilizezi un invelis de protectie.